zondag 12 april 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: De allermooiste vlinder van Nijmegen

Rups van de Konginnepage op Venkel © Rico Otten
Vrijwel iedereen heeft hem wel eens gezien, in een tijdschrift, op TV in een reclame, maar slechts weinig mensen zullen hem in het echt gezien hebben. Ik heb het hier over onze mooiste dagvlinder van Nijmegen: de Koninginnepage.

Dankzij de klimaatopwarming is hij de laatste jaren een stuk minder zeldzaam geworden in de omgeving van Nijmegen. Koninginnepages zijn niet elk jaar even talrijk. Vette jaren worden gevolgd door magere jaren. Maar met wat geluk kun je ze vanaf mei tot in september zien fladderen op zoek naar nectar of een partner.


De eerste Koninginnepages van het jaar leggen in vooral mei en juni eitjes. De eitjes worden meestal op de “wilde wortel” of te wel Peen gelegd, maar ook venkelplanten zijn geliefd. De rups die dan uit zo’n eitje kruipt kan wat schoonheid betreft moeiteloos wedijveren met de volwassen vlinder. Voor zo’n rups is het eten geblazen want zowel als pop als vlinder komt het beestje nauwelijks meer aan eten toe.  Als vlinder wat nectar drinken en daar heb je het dan mee gehad. Maar de voornaamste taak van de vlinder is natuurlijk om direct te zorgen voor nageslacht in de vorm van nieuwe eitjes op een geschikte waardplant. De pages die vanaf half juli vliegen zijn de nakomelingen van de eerste generatie die als pop de winter heeft doorgebracht. Door heuveltjes op te zoeken verhogen de mannetjes en vrouwtjes de trefkans elkaar te vinden en als een mannetje dan een vrouwtje in het vizier heeft  …. dan proberen ze direct hun kans te grijpen. Je leeft maar eenmaal zal de gedachte daarbij wel zijn. Net mensen?

Auteur: Sjak Gielen

Het imago van de Koniginnepage © Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen