woensdag 30 september 2015

Foto van de week 39

Larven Rozenbladwesp, 25 september, Altrade, © Harm Alberts 


Enkele waarnemers zijn vrijdag gezamenlijk naar de begraafplaats in Nijmegen Oost geweest, op zoek naar korstmossen, paddenstoelen en wie weet wat nog meer voor moois. Zij vonden daar in de buurt ook deze larven van de Arge pagana, ofwel Rozenbladwesp.
Bladwespen leggen eitjes in het blad van hun waardplant, in dit geval in Roos, en scheiden daarbij een stof af waar de bladeren van de Roos van gaan omkrullen. Een reden waarom de Rozenbladwesp in tuinen vaak wordt bestreden. Daar waar ze met rust worden gelaten, zoals hier in Altrade, komen de eitjes uit, eten de kleine, lichtgroene larven (zie foto) vervolgens hun buikje vol aan het blad en groeien ze uit tot deze gespikkelde op rupsen gelijkende beestjes (eveneens op de foto). Het imago, het volwassen insect, is zwart met korte voelsprieten en een gele dikke buik. Ook grappig om te zien.

Wist je trouwens dat een belangrijk onderscheid tussen een bladwesplarve en een echte vlinderrups zit in het aantal en de plaats van de buikpoten? Na de drie paar voorpoten van een rups komen minimaal twee segmenten zonder poten; achter de maximaal 4 paar buikpoten komen weer een paar segmenten zonder poten en dan volgt het achterste paar, de naschuivers. De bladwesplarve heeft na de voorpoten slechts één ‘leeg’ segment en daarna een ononderbroken rij buikpoten. Ook dit is goed te zien op de foto van de week.

Auteur: Ria Vogels
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten