zondag 12 juli 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Parasieten en halfparasieten

Parasieten zijn dieren of planten die hun voedingstoffen onttrekken uit andere soorten zonder ze daarbij te doden. Halfparasieten zijn soorten slechts een deel van de benodigde voedingsstoffen uit andere planten of dieren onttrekken.  Vaak zijn dit gespecialiseerde soorten die alleen in kwetsbare schrale natuurgebieden voorkomen, maar ook binnen Nijmegen weet een aantal soorten zich te handhaven.

Hengel © Harm Alberts
Hengel is een plant die te vinden is in de berm van de Kwakkenbergweg tegenover het Erica Terpstrazwembad. Hij (half)parasiteert daar op de aanwezige eiken. Hengel tapt vocht en mineralen af uit de (vaak lange, diepe) wortels van deze planten. Hierdoor kan hij snel groeien terwijl in de zandgrond vaak slechts weinig vocht te vinden is. Hengel maakt doordat hij groen is wel zelf zijn benodigde suikers aan.

Gewone Wespbij in de heemtuin in de Goffert © Erik van Dijk

Parasitisme komt natuurlijk ook bij dieren voor. Een echte dierlijke parasiet is bijvoorbeeld de Gewone Wespbij die bijvoorbeeld te vinden is bij het Jonkerbos. Deze ‘koekoeksbij’ parasiteert op zandbijen door zijn eitjes in hun nesten te leggen, zoals de Koekoek dat doet bij andere vogels. Wanneer de eitjes van deze wespbijen zijn uitgekomen, zorgen de zandbijen vervolgens voor de broedzorg. De gastheer investeert een grote hoeveelheid energie in nakomelingen die niet van hem zijn, terwijl de parasiet er geen omkijken meer naar heeft.


Auteur Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten