woensdag 15 juli 2015

Foto van de week 28


Tongvaren bij Driehuizerveld, 13 juli 2015 (c) Bart van Hoogstraten
 
Mooie foto’s deze week weer van dagvlinders, nachtvlinders en andere insecten. Een bijzondere vermelding krijgt Rico Otten voor zijn foto’s van het Geelsprietdikkopje (Driehuizen, 12 juli). Ze zijn mooi, maar ook leerzaam, met name de foto die nadruk legt op de onderkant van de sprietjes, omdat die goed duidelijk maakt hoe deze vlinder aan zijn naam komt.
Toch werd mijn oog iets meer getrokken naar de foto van de Tongvaren, ook bij het Driehuizerveld gemaakt, door Bart van Hoogstraten. Waarom? Ik vermoed dat ik voor het lijnenspel val: de ene varen grillig geveerd en de andere met lange lijnen van de glanzende groene tongen, en dat omlijst met lijnen van bakstenen in een ronde put. Het beeld zuigt mijn blik naar binnen.
Het hoofdonderwerp is de Tongvaren (Asplenium scolopendrium). Dat is in Nederland een zeldzame plant die echter, omdat hij een voorkeur heeft voor stenige, vochtige en schaduwrijke plaatsen, ook te vinden is in onze stad. Als je hem wil zoeken, kijk dan eens in de donkere putjes bij oude huizen en langs trottoirs.

Auteur: Ria Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten