woensdag 16 december 2015

Foto van de week 50

Buizerd in Circul West, 12 december 2015 (c) Rico Otten

De Buizerd (Buteo buteo) is zonder twijfel onze meest bekende, want veel voorkomende roofvogel. Als je een middelgrote roofvogel ziet zweven of een roofvogel op een paaltje ziet zitten, zoals hier op de foto van Rico Otten, dan gaat het 9 van de 10 keer om een Buizerd. Ok√©, in de winter moet je nog eens een keer goed kijken of het niet een op doorreis zijnde Ruigpootbuizerd kan zijn, maar verder valt hij op grond van kenmerken, vlucht en gedrag goed te onderscheiden van andere middelgrote hier voorkomende roofvogels (denk aan Wespendief, Havik, Kiekendief). 
Je zou het op grond van de huidige aantallen niet zeggen, maar in de jaren 60-70 van de vorige eeuw was de Buizerd in Nederland bijna uitgestorven. Het verbod op landbouwpesticiden heeft hem erbovenop geholpen. Daardoor kon hij weer veilig jagen op mollen, muizen, wormen en insecten in en op de akkers en weilanden. 
In de stedelijke omgeving tref je hem niet vaak in zo’n pose als op de foto, maar is hij wel een normale verschijning in de lucht. Let maar eens op, als je een klagelijk miauw in de lucht hoort, dan is het zeer waarschijnlijk niet een kat in een boom, maar een of meer overvliegende Buizerds.
 

Auteur: Ria Vogels
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten