zaterdag 17 januari 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: De Nijmeegse Kapel


Grote IJsvogelvlinder  Aggteleki NP Hongarije
© Erik van Dijk
Het beroemdste beestje van Nijmegen is natuurlijk de Nijmeegse Kapel. Het is de grootste Nederlandse vlinder en één van de grootste van Europa. De Nijmeegse Kapel was lange tijd de naam van de soort die we nu kennen als de Grote IJsvogelvlinder. ‘Kapel’ is een oud uit het Latijn afkomstig woord voor dagvlinder.  Waarom de vlinder Nijmeegse Kapel genoemd werd, laat zich eenvoudig raden. De vlinder vloog in vroegere tijden bij Nijmegen en het bewijs daarvoor bevindt zich in opgeprikte staat in de vlindercollectie van het Natuurmuseum Nijmegen. Ook in Zuid-Limburg en op Terschelling heeft de vlinder gevlogen. Meestal zat de vlinder zo hoog dat je hem nauwelijks te zien kreeg maar af en toe verlaagde hij zich om aan de grond te komen en zouten te drinken aan mest of dode dieren. Dit was meestal om een uur of 10 in de morgen.

De Nijmeegse Kapel heeft populieren als waardplant en komt veel voor in rivierbegeleidende bossen die rijk zijn aan (ratel)populieren. 

De Nijmeegse Kapel is sinds 1995 in Nederland uitgestorven. De laatste vliegplaats was op Terschelling en ook elders in West-Europa gaat het niet goed met deze prachtige vlinder. Gelukkig is het oostelijk, in Rusland, nog een talrijke vlinder.

Auteur: Erik van Dijk


Grote IJsvogelvlinder  Aggteleki NP Hongarije
© Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen