woensdag 25 februari 2015

Week 8 - Foto van de week

Azaleaknopvreter in het Goffertpark © Herrald Damen
Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van een Azaleaknopvreter (Pycnostysanus azaleae), maar afgelopen maand zag ik meerdere waarnemingen met foto’s, gemaakt in het Goffertpark, voorbijkomen. Dat maakte me nieuwsgierig. 

De bundeltjes schimmeldraden op de bloemknop hebben naar mijn mening veel weg van korstmossoorten
als Boomspijkertje en Schorssteeltje, maar de Azaleaknopvreter blijkt een paddenstoel te zijn, geen korstmos. Waarom? Wel, korstmossen zijn een product van samenwerking tussen een schimmel en een alg, en hier gaat het alleen om een schimmel. 

De Azaleaknopvreter vind je op Rododendrons (Azalea’s vallen onder de Rododendronfamilie), zoals is te zien op de foto van Herrald Damen. Dat de schimmel een kans krijgt op de bloemknoppen komt door de Rhododendroncicade, heel toevallig een insect dat in de voorgaande blog aandacht kreeg (Kosmopolieten aan de Waal, zie daar de foto van Harm Alberts). Deze cicade legt in de herfst haar eitjes in de jonge bloemknop, en opent daarmee de weg voor de sporen van de schimmel. De bloem overleeft het niet, maar door de minuscule kopspeldjes op de dode bloemknop oogt deze als een voodoopop. Intrigerend! 

Auteur: Ria Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten