zondag 8 maart 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Honderd vogelsoorten boven je tuin

Overtrekkende Ooievaars bij Lent © Rob Zweers
Koolmees, Pimpelmees, Merel, Zanglijster, Houtduif, Roodborst, Groenling, Huismus, Gierzwaluw… en ga zo nog maar even door. Nijmegenaren die in een groenere omgeving wonen, kunnen ook nog  wel de Grote Bonte Specht, de Boomklever en de Sperwer toevoegen aan hun  lijst van soorten die vanuit de eigen tuin kunnen worden gezien of gehoord. Maar over elk huis, zelfs de woningen die goed verstopt liggen in de binnenstad, vliegen jaarlijks meer dan honderd vogelsoorten.

Wist u dat er tweemaal per jaar een massale vogeltrek plaatsvindt? In het vroege voorjaar trekken allerlei soorten noordwaarts over onze stad naar hun broedgebied, om een half jaar later weer de andere kant uit te vliegen, op weg naar het winterkwartier. Luid trompetterende Kraanvogels, voor het oog onzichtbare nachtelijk roepende Kwartels of groepen van thermiekende Ooievaars. En ook roofvogels als de Slechtvalk, de snelste van alle vogels, en Visarenden trekken regelmatig over de stadswijken.

Goed luisteren en vaak vanuit de tuin omhoog kijken, kan dan een mooie lijst opleveren van de  vogels die weliswaar de tuin zelf niet aandoen, maar toch vanuit de tuin waar te nemen zijn. Toch heeft zelfs een ervaren vogelaar nog zo’n tien jaar nodig om aan honderd soorten te komen. Maar niets is te gek, alles kan. Probeer zelf eens je eigen tuinlijst bij te houden! 

Auteur: Jeroen Veeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten