dinsdag 23 juni 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen - Dé bijenwei van Nijmegen


Vosje (Andrena fulva) op het Driehuizerveld © Erik van Dijk
Er is de laatste jaren in de media veel te doen geweest over de zo bedreigde bijen in Nederland. Onze Betuwse fruittelers zouden in de problemen komen omdat er onvoldoende bijen zijn om de kersenbloesem te bestuiven. Sociale bijen, die in groepsverband leven verzetten daarbij heel wat werk.

Er zijn echter ook solitaire bijen (de Duitsers noemen dat zo mooi ‘Einzelgänger’) die een eenzamer bestaan leiden. Ze zijn minder talrijk, meestal iets kleiner en vaak een stuk kritischer in de eisen die ze stellen aan hun leefomgeving. Laat er nu binnen onze gemeente een plek zijn waar juist de soortenrijkdom van die solitaire bijen verrassend groot is. Op de deels hellende weide van Driehuizen aan de andere kant van het spoor dan de hockeyvelden kunnen bijen worden aangetroffen met fraaie namen als Grote Zijdebij, Roodgatje, Wimperflankzandbij, Vosje en Donkere Rimpelrug. Elk bijtje stelt zijn eigen specifieke eisen aan het biotoop waar ze voorkomen.

Wie een wandelingetje over die wei maakt zal het al snel opvallen dat er veel verschillende bloemen bloeien en dat is natuurlijk de rode loper die de gemeente heeft uitgelegd voor deze bijzondere gasten.

Auteur: Sjak Gielen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten