zondag 7 juni 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Over gele sprieten

Geelsprietdikkopje op het Driehuizerveld © Rico Otten
In een eerdere column in deze serie is al geroemd over de Nijmeegse Kapel of Grote IJsvogelvlinder. Dat was het vlaggenschip van vlinderend Nijmegen in ver vervlogen tijden. Sinds een aantal jaren heeft Nijmegen er echter een nieuw vlaggenschip voor in de plaats gekregen. Het is weliswaar een klein, maar, voor wie er oog voor heeft, ook mooi bootje . Voor Nederlandse begrippen is hij best zeldzaam, maar in Nijmegen vliegt dit kleine beestje in grote aantallen. U raadt het natuurlijk al: het gaat hier over het Geelsprietdikkopje.
Op het (helaas steeds kleiner wordende) ruige grasveld van Driehuizen was deze dagvlinder vanaf 2010 in de maanden juni, juli en augustus opeens te vinden. Het beviel het beestje daar zo goed, dat er in 2013 zelfs meer dan 50 vlinders (imago’s heet dat onder kenners) tegelijk vlogen. De in 2014 massaal ingezette schapenbegrazing heeft de soort geen goed gedaan, maar de gemeente is inmiddels op de hoogte gebracht van de schat die het terrein herbergt en ze zal de inzet van grazende schapen dit jaar hopelijk gefaseerd aanpakken. De schapen zijn inmiddels al weer gesignaleerd maar voor de Geelspriet is het nog veel te vroeg.

In ruige graslanden voelt dit vlindertje zich het meeste thuis. Buiten Oost-Nederland wordt de soort maar weinig gezien. Het  helpt ook niet dat ze zo klein (1½ cm) zijn, dat je ze alleen ziet als je heel goed kijkt en ook niet dat deze vlinder als twee druppels water lijkt op het Zwartsprietdikkopje die een stuk minder bijzonder is. Het verschil zit (onder andere) in de onderkant van de knopspriet (antenne voor leken). Op de foto is de gele onderkant van de knopspriet van het Geelsprietdikkopje goed te zien.

Auteur: Sjak Gielen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten