maandag 15 juni 2015

De Soortenrijkdom van Nijmegen - Van Pyjamawants tot Schaatsenrijder


Myris striates in Park de Staddijk © Erik van Dijk
Wantsen vormen de insectengroep die bij het grote publiek waarschijnlijk het minst bekend is. Voor wantsen zijn geen populaire veldgidsen zoals die er wel zijn voor vlinders, libellen, kevers, mieren, wespen en zelfs voor spinnen. Dit is geheel ten onrechte, aangezien de kleurenpracht van veel wantsen die van tropische vogels en vlinders evenaart.

Er zijn wantsen die leven op het land en er zijn er die in het water zitten. Wantsen hebben  - het zijn immers insecten -  uiteraard zes pootjes en meestal vier vleugels. Ze proberen vaak te voorkomen om opgegeten te worden door stinkende stoffen uit te scheiden. Zelf eten de meeste wantsen voornamelijk plantensappen, maar sommige soorten, zoals bootsmannetjes en schaatsenrijders, vangen insecten waar ze de eiwitrijke voedingsstoffen uit zuigen.Vuurwants in een voortuin in de Hazenkamp © Erik van Dijk

Mooie soorten die algemeen in het Nijmeegse voorkomen, zijn de Pyjamawants en de Vuurwants en op elke vijver is ook wel de Poelschaatsenrijder te vinden. Er zijn echter ook veel wantsen die klein en moeilijk determineerbaar zijn. Tot op heden zijn mede daardoor slechts 49 van de 617 inheemse wantsen in Nijmegen aangetroffen.

Auteur: Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten