woensdag 4 november 2015

Foto van de week 44

Bont kroonkruid, Lentse Waard, 29 oktober 2015 © Twan Teunissen


Zelden een plant zo gefotografeerd gezien dat het zowel een lust voor het oog is, de kenmerken goed weergeeft en tegelijkertijd de biotoop, waarin de plant zich thuis voelt, toont. En de foto straalt mijns inziens optimisme uit: kijk eens wat de ontwikkeling van nieuwe natuur in Nijmegen ons brengt en nog kan brengen!
Het in onze omgeving zeldzame Bont kroonkruid (Securigera varia) houdt van kalkrijke dijkhellingen en daar heeft Twan Teunissen hem ook gevonden. Opmerkelijk laat in het seizoen overigens deze bloem, want hij bloeit normaal in de zomer en tot ongeveer september.
De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar in tegenstelling tot wat je op grond van de vindplaats zou verwachten, namelijk dat de verspreiding naar Noordwest-Europa via de grote rivieren is verlopen, is hij hier naartoe gehaald door akkerbouwers. Volgens Wikipedia is het een voedergewas, al wordt niet duidelijk voor wie of wat, wel wordt verteld dat het niet geschikt is voor paarden, voor hen is de plant giftig.

Auteur: Ria Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten