woensdag 25 november 2015

Foto van de week 46/47Pontische meeuw bij het Zand, Lent, 23 november © Fred Hustings

Omdat er vorige week amper iets te kiezen viel, heb ik voor de keuze van de foto van de week twee weken samengevoegd. Het winderige, natte weer van de afgelopen tijd zal meegespeeld hebben dat het fototoestel bij velen in de tas is gebleven. Gelukkig toch weer leuke plaatjes, waaruit ik deze van een Pontische meeuw (Larus cachinnans) te midden van de Kokmeeuwen heb gekozen.
De Pontische meeuw komt veel voor bij de Zwarte en Kaspische zee, maar de laatste jaren wordt hij steeds vaker in Nederland gezien, vooral in de winterperiode en onder andere bij de grote rivieren, zoals deze bij de Waal.
Het is een bijzonder moeilijk te determineren vogel. Juist omdat hij hier tussen de Kokmeeuwen staat, vallen de verschillen goed op, maar dan nog is het lastig. Alles (snavel, hals, bouw, poten) is wat langgerekter en slanker dan bij de sterk gelijkende Geelpootmeeuw, maar zie dat maar eens in de vlucht en zonder vergelijkingsmateriaal. Toen we een paar weekenden terug met de Vogelwerkgroep aan het zeevogelen waren in Zeeland, werden er ook Pontische meeuwen gezien, maar ik dacht die gemist te hebben. Bleek ik er twee pontificaal op de foto te hebben gezet, maar ze foutief op naam te hebben gebracht. Knap hoor, als je ze in een vliegende groep Zilver-, mantel- én Geelpootmeeuwen in diverse kleden eruit kunt pikken.

Auteur: Ria Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten