dinsdag 3 november 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Nijmeegse orchideeën

Grote Keverorchis in Nijmegen © Erik van Dijk
Bij orchideeën denken de meeste mensen kalkgraslanden in Zuid-Limburg, de duinen aan zee of zelfs bloemrijke weiden op vakantie in Zuid-Europa. Toch komen zelfs in Nijmegen redelijk wat soorten orchideeën voor.

Binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen groeien liefst 5 inheemse orchideeën. Dit zijn Gewone Rietorchis,  Gevlekte Rietorchis, Grote Keverorchis, Brede Wespenorchis en de Moeraswespenorchis. Hier zitten zelfs regionaal zeldzame soorten bij zoals de Grote Keverorchis en de Moeraswespenorchis.

De meest algemene orchidee in de gemeente is de Brede Wespenorchis. Deze algemene orchidee is in vrijwel elk park van de stad met wat ouder bos te vinden. Bijvoorbeeld Goffert, Park Heijendaal, Geologenstrook, Staddijk, Brakkestein. Maar hij is er niet minder mooi om.

Naast de vijf inheemse soorten is er een bijzondere nieuwkomer, de Knikkende Schroeforchis. Deze Noord-Amerikaanse soort wordt in tuincentra verkocht. In een tuin in Sint Anna heeft hij zich spontaan uitgezaaid en gevestigd op een groen sedum-dak. Wellicht dat hij in de toekomst ook andere groene daken weet te bereiken.

De exacte groeiplekken worden geheim gehouden omdat maar al te vaak orchideeën worden uitgestoken door een liefhebber die ze graag in de tuin ziet groeien. Een kansloze onderneming want de meeste orchideeën zijn zeer afhankelijk van de standplek en bodemgesteldheid.


Auteur: Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten