donderdag 28 mei 2015

Week 21 - Foto van de week

22 mei Witte Grijsbandbandspanner in Hegdambroek © Erik van Dijk
Wat een beauty deze Witte Grijsbandspanner, prachtig vastgelegd door Erik van Dijk. De geveerde antennes van dit mannetje en de grijze ogen lekker in het oog springend op de foto.

En ik maar denken dat Spanners zo genoemd worden omdat ze hun vleugels plat en uitgestrekt houden en niet boven hun lichaam vouwen. Dat is dus niet zo. Deze mottenfamilie is vernoemd naar de kenmerkende wijze waarop de rupsen zich voortbewegen. Een platliggende rups trekt eerst zijn achterpoten naar zijn voorpoten, maakt daardoor een soort poortje van zijn lijf, strekt vervolgens de voorkant uit naar voren, waarna hij weer plat komt te liggen. En dat achter mekaar door. De oude naam ‘landmeter’ verwijst ook naar dit gedrag. Jammer eigenlijk dat die naam is verdwenen.

Grijsbandspanners, de witte en de sterk gelijkende bruine, zijn algemeen voorkomende motten en kunnen van de lente tot in de herfst (in twee generaties) aangetroffen worden. Ze komen makkelijk op licht af, dus wie weet zie je er een op een zwoele zomeravond in de tuin.

Auteur: Ria Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten