vrijdag 8 mei 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Van Huiskrekel tot Steppesprinkhaan

Moerassprinkhaan © Erik van Dijk
De meeste sprinkhanen worden door de meeste inwoners van Nijmegen maar zelden opgemerkt. De Grote Groene Sabelsprinkhaan hoort echter bij de zwoele zomeravonden in augustus en september waarbij ze het zomerse gevoel extra luister bijzetten door hun onvermoeibare getsjirp.

Sprinkhanen en krekels zijn een kleine familie van de insecten. In Nederland komen slechts 45 soorten voor. De omgeving van Nijmegen is zeer rijk aan sprinkhanen. Er zijn dan ook maar liefst 26 inheems soorten binnen de gemeentegrenzen gespot. Daarnaast zijn er vier uitheemse soorten waargenomen. Deze uitheemse soorten zijn de Huiskrekel, Dierentuinkrekel, Kassprinkhaan en Zuidelijke Boomsprinkhaan. Deze beestjes hebben de gemeente bereikt via reptielenvoer (Huiskrekel en Dierentuinkrekel) en kamerplanten uit Azië (Kassprinkhaan) en vakantiegangers uit Zuid Europa (Zuidelijke Boomsprinkhaan).


Steppesprinkhaan © Erik van Dijk
Een sprinkhaansoort die in Nederland uitsluitend in de omgeving Nijmegen voorkomt is de Steppesprinkhaan. Binnen de gemeentegrenzen is de soort echter al sinds 1945 niet meer gezien. Dit geldt eveneens voor de Blauwvleugelsprinkhaan die al sinds 1947 niet meer gezien is. Wellicht dat deze bijzondere sprinkhanen dit jaar herontdekt kunnen worden binnen de gemeentegrenzen. Hierbij hebben de spoorkuil en het Driehuizerveld de beste kansen.
Auteur: Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten