maandag 5 oktober 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Stedelijke Egels

Een Egel tussen de afgevallen bladeren © Jan Albers
Nijmegen is een groene stad waar veel verschillende zoogdieren leven. Hoewel je zoogdieren vaak maar moeilijk te zien krijgt, niet in de laatste plaats omdat de meeste soorten actief zijn als wij slapen, zitten ze er wel degelijk! Het gaat dan vooral om muizen, ratten, spitsmuizen, vleermuizen en Steenmarters maar onze parken en tuinen zitten ook vol met Egels! Ze huizen vooral in rommelhoekjes; plekjes met veel takken en bladeren, bijvoorbeeld onder hagen of bij composthopen. Overdag zijn ze heel stil en stiekem, je ziet ze gemakkelijk over het hoofd. Maar ’s avonds gaan ze aan de wandel.

De Egel heeft het in Nijmegen echter helemaal niet makkelijk. Elke dag moet hij, terwijl hij op zoek is naar voedsel of naar een partner, allerlei gevaren trotseren. Het grootste gevaar bestaat uit de wielen van auto’s, die veel sneller op hem afkomen dan hij kan wegkruipen en waaronder hij dus regelmatig belandt. Loslopende honden zijn een tweede grote oorzaak van dode of gewonde Egels. 

Andere gevaren zijn misschien iets minder voor de hand liggend. Egels zijn wat hun voedsel betreft echte opportunisten. In principe eten ze regenwormen en insecten, maar in uw Nijmeegse tuinen vinden ze meer. En daar zit meteen een deel van het probleem. Egels eten bijvoorbeeld etensresten die u via uw vuilniszakken weggooit. Ze knagen de zakken open en kruipen erin. Soms worden ze met zak en al opgehaald en afgevoerd. Ook kunnen hun hoofdjes vast komen te zitten in weggegooide blikjes en bekertjes of in de netten die u gebruikt om uw laaghangend fruit te beschermen. En kijk ook uit wanneer u uw composthoop omschept of wanneer u in de herfst afgevallen takken en bladeren wegwerkt: het zijn prima plekjes om te overwinteren!

Gelukkig is er ook een lichtpuntje: De Egel kan eenvoudig een handje geholpen worden! Zorg ervoor dat de tuin geen onneembare vesting is maar verbind hem met de rest van de stad. Als u een schutting om de tuin heeft, kunt u bijvoorbeeld een paar gaten aan de onderkant van een aantal panelen maken, zodat (onder andere) Egels eenvoudig van de ene naar de andere tuin kunnen. Of gebruik natuurlijke scheidingen waar ze gemakkelijk doorheen kunnen lopen. Ook kunt u Egels bijvoeren. Zet dan echter geen schoteltje melk neer (dit is namelijk zeer slecht voor de darmen), maar liever een bakje kattenvoer en een schoteltje water of een boterham met pindakaas!


Auteur: Jeroen Veeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten