woensdag 28 oktober 2015

Foto van de week

Maskerwants in Groenewoud, 22 oktober (c) Wiene Bakker


Misschien komt het omdat de meeste natuurfotografen uit de regio afgelopen zaterdag op een boot op de Zeeuwse wateren zaten, maar er zijn deze week weinig foto’s gemaakt in de gemeente Nijmegen. Het kan natuurlijk ook liggen aan het seizoen. Wel zijn er interessante foto’s bij, zoals die van de sporen van paddenstoelen onder de microscoop van Henk-Jan van der Kolk. Voor de determinatie van sommige paddenstoelen, maar ook van sommige insecten, korstmossen en mossen volstaan foto’s niet en is de microscoop onmisbaar. Ook wel grappig eigenlijk om dan een foto van het microscopisch onderzoek bij de waarneming te plaatsen.

Maar ik ben gegaan voor dit monstertje: een Maskerwants (Reduvius personatus), mij totaal onbekend. Wat blijkt, het is een nimf en die ziet er heel anders uit dan een volwassen beest. De nimf heeft kleverige haartjes over zijn hele lijf en poten, en neemt daardoor al lopend (hij kan nog niet vliegen) zijn omgeving met zich mee, of dat nu zand of stof is. Vandaar dit pluizige uiterlijk.
De Maskerwants is een nuttig beest, omdat hij jaagt op insecten die we liever kwijt dan rijk zijn, zoals zilvervisjes en bedwantsen. Ze komen op licht af en zijn daarom vaak in en rond huis te vinden. Nou, bij mij mogen ze langskomen, al zal ik toch raar opkijken als er zo’n stofpluisje aan de wandel gaat.
  
Auteur: Ria Vogels
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten